یکی از مفاهیم پرتکرار در کنار مفهوم شرکت، موسسه است. بعضا پیش میآید که افراد شرکت و موسسه را بجای هم بکار میبرند (تفاوت موسسه و شرکت را در این مقاله مطالعه نمایید)، در صورتی که این کاربرد درست نیست. در این مقاله به تعریف اینکه موسسه چیست و چه ویژگیهایی دارد و در رابطه با ثبت موسسه چه نکاتی را باید مدنظر داشت، میپردازیم.
تعریف موسسه
موسسه نهادیست که از شخصیت حقوقی برخوردار است و برای انجام اموری که جنبه تجارتی ندارد تشکیل میشود. اموری که موسسات به آنها اشتغال دارند شامل امور خیریه و عام المنفعه، امور هنری، آموزشی و فرهنگی و … میباشد.
در حقیقت موسسه را باید برای فعالیتهای غیر تجاری ثبت کرد و اگر قصد فعالیتهای تجاری را دارید بهتر است بعد از مطالعه این مقاله دو مقاله: ثبت شرکت و تفاوت موسسه و شرکت را مطالعه نمایید.
در واقع آنچه در تعریف یک موسسه غیرتجاری مهم است، این است که برای اهداف تجارتی تأسیس نشده باشد.
اشتباهات متداول: برخلاف آنچه تصور میشود، موسسات میتوانند به قصد جلب منافع مادی و تقسیم سود ایجاد شوند. و این قصد، منافاتی با ماهیت موسسه ندارد. بلکه عملکرد موسسه مهم است. و اینکه وارد فعالیتهای تجارتی نشود.
فواید و کاربردهای موسسات غیرتجاری
اگر موضوعی که برای فعالیت انتخاب کردهاید غیرتجاری است، حتما از قالب موسسه برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنید.
برای مشاوره در مورد اینکه نمیتوانید تصمیم بگیرید که بهتر هست برای موضوع فعالیت خودتان شرکت ثبت کنید و یا موسسه میتوانید در این مورد با کارشناسان مجموعه هلدینگ بینالمللی جوان تماس بگیرید و از خدمات مشاوره رایگان ما بهرمند شوید.
همه روزه با موسسات بسیار زیادی مواجه هستیم. برای مثال موسسات آموزشی و کمک آموزشی، یا موسسات آموزش زبانهای خارجی. به طور کلی موسساتی که هدف از ایجاد آنها استفاده از مزایای شرکتهای تجاری نباشد.
بدیهی است که موسسات نیز از منافع مادی استفاده میکنند و ممکن است حتی هدف از ایجاد آنها سودآوری باشد، اما هیچگاه موضوع فعالیت موسسه از قالب فعالیتهای فرهنگی و علمی و ادبی و … خارج نمیشود.
طبقهبندی موسسات
موسسات انتفاعی
نوعی از موسسات غیرتجاری است که هدف از تشکیل و عضویت در آن سودآوری و تقسیم آن بین موسسین میباشد.
این گونه موسسات با اهداف غیرتجاری تشکیل شده و در قالب تاسیس انواع آموشگاه های علمی ، ادبی ، هنری ، فنی ، آموزشگاه زبان ، مدارس غیرانتفاعی و … شکل می گیرد.
لازم به ذکر است که برای تاسیس و فعالیت در این گونه آموزشگاه ها حتما باید مجوز رسمی از سازمان مربوطه برای شروع فعالیت گرفته شود.
همچنین موضوع موسسه با مدارک تحصیلی و تخصص موسسین مطابقت داده شده و بعد از آن اجازه و دستور ثبت صادر میگردد.
موسسات غیرانتفاعی
نوعی از موسسات غیرتجاری است که سبک فعالیت و اهداف تاسیس آنها برای کسب سود و منافع و تقسیم آن بین اعضا نیست.
این گونه موسسات به نام موسسات خیریه ، انجمن های اسلامی ، احزاب سیاسی ، صندوق های قرض الحسنه و … تشکیل می شوند.
لازم به ذکر است که پیش از انجام اقدامات لازم برای ثبت این موسسات، اداره ثبت شرکتها موظف است پس از دریافت درخواست ثبت موسسه مراتب را از نیروی انتظامی استعلام گرفته و پس از اخذ تاییدیه اقدامات لازم برای ثبت را انجام دهد.
چه عواملی ثبت موسسه را دشوار میسازد؟
یکی از عواملی که منجر به بروز مشکل در ثبت موسسه میشود، بحث دریافت مجوز از ارگانهای مربوطه است.
البته برای تسهیل فعالیتهای علمی، پژوهشی و فرهنگی و امور خیریه و …، تلاشهایی برای تسهیل روند کسب مجوز صورت گرفته ولی با بدلیل پیچیدگیهایی که همچنان وجود دارد، بسیاری بدون کسب مجوز به فعالیت میپردازند.
از بزرگترین اشتباهات افراد انجام فعالیتهای علمی و فرهنگی بدون ثبت موسسه و کسب مجوز است که پیامدهای قانونی زیادی دارد.
پیشنهاد میکنیم که اگر کسبوکاری دارید که حوزه فعالیت آن شبیه به موسسات میباشد همین حالا به کارشناسان هلدینگ بینالمللی جوان جهت مشاوره رایگان جهت اخذ راهنمایی در مورد رسمی کردن کسبوکار خود تماس بگیرید.
مدارک لازم جهت ثبت موسسه
1. دو نسخه تقاضانامه ثبت موسسه که به صورت چاپی است.
2. تنظیم اساسنامه حداقل در 2 نسخه
3. تنظیم صورتجلسه مجمع موسسین حداقل در 2 نسخه
4. فتوکپی شناسنامه کلیه شرکاء
5. اخذ مجوز در خصوص موضوع موسسه
تذکرات:
1. حداقل شرکاء نباید کمتر از دو نفر باشد.
2. قید سرمایه به هر میزان مجاز است.
3. طبق ماده 586 قانون تجارت، موسسات و تشکیلاتی را که مقاصد آن ها مخالف با انتظامات عمومی یا نامشروع باشد نمیتوان ثبت کرد.
4. در موسسات غیر تجاری که هدفشان غیرانتفاعی است می بایستی هنگام درخواست ثبت توسط اداره ثبت شرکت ها مراتب از اداره کل اطلاعات نیروی انتظامی استعلام شود و پس از وصول پاسخ مثبت،نسبت به ثبت اقدام خواهد کرد.
5. در موسسات غیر تجاری که هدفشان جلب منافع مادی است، موسسین باید نسبت به اخذ مجوز فعالیت اقدام کنند.
مراحل ثبت موسسه
برای ثبت موسسه مانند ثبت شرکت پس از آمادهسازی مدارک لازم جهت ثبت موسسه باید درخواست ثبت خود را در سامانه اداره ثبت شرکتها انجام داد.
در این مقاله سعی داریم تا اطلاعات لازم و مراحل لازم برای ثبت موسسه در سامانه اداره ثبت شرکتها را به شما آموزش دهیم.
1. در مرحله اول کافی است که وارد سامانه اداره ثبت شرکتها شده و در قسمت تاسیس شخصیت حقوقی، گزینه پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی را انتخاب نمایید. سپس در فیلد مربوط به نوع شخصیت حقوقی گزینه ” موسسه غیر تجاری ” را انتخاب نمایید.
2. در مرجله بعدی باید اطلاعات متقاضی را به طور کامل تکمیل کنید.
3. سپس وارد مرحله انتخاب نام شده و 5 نام به ترتیب اولویت وارد نمایید. نام های پیشنهادی بر مبنای یک سری خصوصیات و ویژگی های تعیین شده باید انتخاب شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر برای چگونگی انتخاب نام به مقاله انتخاب نام مراجعه نمایید.
4. پس از آن مسئول مربوطه پس از یررسی، با انتخاب یکی از اسامی موافقت خواهد کرد.
سپس کارشناس حقوقی به بررسی اطلاعات وارد شده پرداخته و اگر دارای نقص باشد برای شما درسامانه ابلاغیه رفع نقص ارسال می گردد و باید نقص را رفع نموده ودر صورت عدم نقص اطلاعات ، آن را تایید می کند.
5. پس از پذیرش اینترنتی، بایستی نسخه اصلی صورتجلسات تنظیم شده و ضمائم آن ها را از طریق باجه های پست به صورت سفارشی به آدرس ذکر شده در تاییدیه پذیرش ارسال نمایید.
6. پس از تکمیل کردن فرم ها و ارسال آن به اداره ی ثبت شرکت ها ، اگر صورتجلسه شما نقصی داشته باشد، برای شما ابلاغیه رفع نقص ارسال شده و باید رفع نقص نمایید. حتی ممکن است صورتجلسه شما رد شود که در این صورت دلایل رد صورتجلسه به صورت یک ابلاغیه به شما اعلام شده تا صورتجلسه جدیدی صادر نمایید.
7. در صورتی که صورتجلسه شما پذیرفته شود، مسئول اداره ، دستور ثبت در دفتر ثبت شرکت ها را صادر نموده و مشخصات محتویات در دفاتر مخصوص ثبت می شود. سپس پیش نویس آگهی تاسیس شرکت را در دفتر ثبت شرکت ها ثبت نموده و پس از احراز هویت متقاضی ، بایستی ذیل ثبت دفتر امضا شود.
8. در نهایت مسئول مربوطه یک نسخه از مدارک شامل اساسنامه ، صورتجلسه و تقاضانامه که اداره ثبت شرکت ها آن ها را مهرکرده است به متقاضی تسلیم می شود.
9. درج در روزنامه کثیرالانتشار و روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران.
انجام این مراحل نیاز به تجربه و تخصص دارد، که ممکن هست اگر شما خودتان بخواهید این کارها را انجام دهید با مشکلات فراوانی روبهرو شوید. از این جهت به شما پیشنهاد میکنیم که ثبت موسسه خود را بر عهده کارشنان با تجربه هلدینگ جوان قرار دهید.
هزینه ثبت موسسه چقدر میباشد؟
هزینه ثبت موسسه با هزینه ثبت شرکت هیچ تفاوتی ندارد و واریزیهای قانونی مربوط به اداره ثبت شرکتها، هزینههایی پست و همچنین هزینههایی مانند انتشار آگهی در روزنامه رسمی و روزنامه کثیر الانتشار در هر دو مورد ثبت شرکت و موسسات تقریباً یکسان است.
کلام آخر
در انتها یادآور میشویم که با مطالعه موارد بالا و چند مقاله دیگر که در طول مقاله به شما گفته شد میتوانید کارهای ثبت موسسه خود را انجام دهید.
اگر همچنان سوالی برای شما باقی مانده میتوانید در قسمت نظرات آن را پرسیده و یا از طریق فرم زیر درخواست مشاوره رایگان خود را ثبت کنید تا کارشناسان ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس گرفته، و یا میتوانید با شماره تماس ثبت شده تماس بگیرید و سوالات خود را بپرسید.