ثبت شرکت چیست؟
ثبت شرکت به معنای راه اندازی کسب و کار در یک چارچوب مشخص است. به عنوان یک فرد حقیقی که به دنبال ثبت یک شرکت هستید، باید مراحلی را طی کنید و در صورت اشتباه، امکان راه اندازی کسب و کار شما از بین می رود. مثلاً موضوع مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی با حقوقی در قانون متفاوت است. انتخاب نام مناسب برای شرکت و افتتاح حساب بانکی نیز از مشکلات است. این نام به شما در برندینگ کمپانی کمک می کند. هر یک از این موضوعات بسیار پیچیده است. به طور خلاصه، شما نه تنها نیاز به ایجاد یک مدل کسب و کار مناسب دارید، بلکه باید آن را در چارچوب مالیاتی، قانونی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران انجام دهید.
در ابتدا قبل از اینکه راجع به نحوه ثبت شرکت ، مدارک مورد نیاز ، هزینهها و مراحل ثبت شرکت صحبت کنیم لازم است نکتهای را یادآور شویم.
خیلیها به جهت اینکه کالا یا خدماتی ارائه میدهند و شرکتی ثبت میکنند و نام آن کالا و خدمات را بر روی شرکتشان میگذارند، فکر میکنند که دیگر کسی نمیتواند با نام آنها فعالیتی مشابه انجام دهد، ولی سخت در اشتباه هستند.
ثبت شرکت باعث این نمیشود که شخص دیگری از نام محصول یا خدماتی که ارائه میدهید استفاده نکند، نام شرکت شما تنها و تنها نام تشکل حقوقی است که ثبت میکنید و اگر میخواهید از نامی که برای محصولات یا خدمات خود استفاده کردهاید محافظت کنید باید اقدام به ثبت برند نمایید که کلیه مسائل مربوط به “ثبت برند” در صفحه مربوط به آن توضیح داده شده است.
تعریف شرکت به زبان ساده
شرکت همانطور که از نام آن پیدا هست، از خانواده کلماتی مانند شریک و شراکت میباشد.
بطور کلی شرکت به معنای این است که اشخاصی (از دو نفر به بالا) با هم مجموعهای را تشکیل میدهد و شروع به انجام فعالتهای اقتصادی میکنند. آنها درآمدی را به دست میآورند و پس از کسر هزینههای انجام شده، سود باقیمانده را بین اعضاء شرکت تقسیم میکنند.
به عنوان مثال، اشخاصی را میبینیم که به صورت دو و یا سه نفری با هم سرمایهای را تامین میکنند و مغازهای را باز میکنند تا کالاهای را بفروشند و یا خدماتی را ارائه دهند. آنها بدون آنکه به صورت رسمی شرکتی را به ثبت برسانند، کارکرد شرکت را پیادهسازی کردهاند ولی با این تفاوت که فعالیت آنها به صورت رسمی نمیباشد.
شرکتها کلا به 2 دسته شرکتهای تجاری و شرکتهای مدنی تقسیمبندی میشوند.
شرکتهای تجاری
نوعی از شرکت میباشد که تحت سیطرهی قوانین تجارتی تشکیل میگردد و هدف از ایجاد آن جلب سود و منفعت و تقسیم آن میان اعضا میباشد و کلیهی فعالیتهای شرکت پیرامون امور تجاری و بازرگانی شکل میگیرد.
شرکت های تجاری به 9 شاخه زیر تقسیم بندی میشوند که ما آنها را اصلاحاً به عنوان نوع شرکت میشناسیم:
1. شرکت تضامنی
این شرکت از حداقل دو نفر شریک تشکیل میشود که شریک ضامن خوانده میشوند.
ویژگی تعهد این شرکا این است که هر یک از آنان مسئول پرداخت تمام طلب شرکت در مقابل طلبکاران است و مسئولیتش به آورده ای که به شرکت آورده محدود نمیشود. هرگاه طلبکاران شرکت نتوانند با مراجعه به شرکت، طلب خود را دریافت دارند میتوانند پس از انحلال شرکت به شریک مراجعه کنند و شریک باید از دارایی شخصی خود طلب طلبکاران را بپردازد.
این امر موجب شده است که قانون گذار فرانسه، چنین شرکایی را تاجر تلقی کند و آنها را در صورت عدم قدرت به پرداخت دینشان مانند تجار حقیقی، مشمول قوانین ورشکستگی کند.
2. شرکت نسبی
شرکت نسبی از جنبههای مختلف، مشابه شرکت تضامنی است ولی برخلاف شرکت اخیر، مسئولیت شرکای شرکت به نسبت مالکیت آنها در سرمایه شرکت تعیین میشود. برای مثال هرگاه شرکت، سه نفر شریک داشته باشد و هر یک از شرکا مالک یک سوم سرمایه شرکت باشند هر شریکی باید یک سوم از طلب طلبکاران شرکت را بپردازد.
اگر طلبکاران به شرکت مراجعه کنند و شرکت قادر به پرداخت تمامی دیون خود به طلبکاران نباشد طلبکاران میتوانند بقیه طلب خود از شرکت را از شرکا بگیرند اما چون مسئولیت شرکا تضامنی نیست. طلبکاران فقط یک سوم از مطالبات خود را از هر شریک میگیرند و برای دو سوم دیگر باید به دو شریک دیگر مراجعه کنند.
برای نمونه، اگر سرمایه شرکت 900 هزار ریال و سهم الشرکه هر شریک 300 هزار ریال باشد، هرگاه دارایی شرکت حین تقاضای طلبکاران فقط 900 هزار ریال، اما طلب طلبکاران 1200000 ریال باشد، طلبکاران بابت 300 هزار ریال باقی مانده از طلب خود (که شرکت قادر به پرداخت آن نبوده است) میتوانند به هر شریک فقط تا سقف 100 هزار ریال مراجعه کنند که این مقدار را هر شریک باید از دارایی شخصی خود پرداخت کند.
قانون گذار ایران مقررات راجع به شرکت نسبی را از مقررات شرکت مدنی و اصول حقوق اسلامی اقتباس کرده است و در حقوق اروپایی نمیتوان برای آن شرکتی مشابه نام برد.
3. شرکت با مسئولیت محدود
این شرکت نیز از حداقل دو شریک تشکیل میشود ولی در آن بر خلاف شرکتهای تضامنی و نسبی، مسئولیت شرکا در قبال طلبکاران شرکت محدود به آورده آنها در شرکت است.
در مثال مذکور، اگر دارایی شرکت با مسئولیت محدود 900 هزار ریال باشد و برای پرداخت طلب طلبکاران کافی نباشد، طلبکاران بابت باقی مانده طلب خود یعنی 300 هزار ریال دیگر، نسبت به دارایی شخصی شرکا حقی نخواهند داشت.
وجوه مشترک این شرکت با شرکتهای تضامنی و نسبی این است که اولاً سرمایه شرکت به صورت سهام نیست بلکه هر شریکی درصدی از سرمایه را مالک است که از آن به سهم الشرکه تعبیر میشود، ثانیاً سهم الشرکه را نمیتوان بدون رضایت سایر شرکا به دیگران منتقل کرد.
4. شرکت سهامی خاص
این شرکت از حداقل سه شریک تشکیل میشود و ویژگی بارزش این است که صاحبان سرمایه که به سهامدار تعبیر میشوند دارای اوراق سهم هستند نه اینکه مانند شرکتهای پیش گفته، سهم الشرکه داشته باشند.
در این نوع شرکت، سرمایه به سهام مساوی تقسیم شده و هر شریک مالک تعدادی از این سهام است. فرض کنیم سرمایه شرکتی که از سه سهامدار تشکیل شده بالغ بر 900 هزار ریال باشد و هر یک از آنها یک سوم این مبلغ را به شرکت آورده باشند و سرمایه شرکت نیز به 900 سهام 10000 ریالی تقسیم شده باشد.
در چنین صورتی هر یک از شرکا مالک 300 سهم است و میتواند تعدادی از آنها را به کسانی که میخواهد منتقل کند. علی الاصول این انتقال آزاد است و این امر از دیگر خصایص عمده شرکت سهامی خاص به شمار میرود. شرکت سهامی خاص دو ویژگی دیگر نیز دارد:
اول اینکه در آن، مسئولیت سهامداران محدود به مقدار سهام آنهاست؛ چیزی که در مورد شرکت با مسئولیت محدود نیز صادق است.
دوم اینکه موسسات شرکت، یعنی شرکای اولیه آن، نمی توانند با پذیره نویسی، یعنی با مراجعه به عموم مردم، سرمایه شرکت را تامین کنند و آورندگان سرمایه فقط خود موسسان هستند.
5. شرکت سهامی عام
آنچه در مورد شرکت سهامی خاص گفته شد، در مورد شرکت سهامی عام نیز صادق است، جز اینکه اولاً در این نوع شرکت سهامداران باید لااقل پنج نفر باشند، ثانیاَ موسسان می توانند برای تشکیل سرمایه شرکت، با انتشار اوراق پذیره نویسی، اشخاص ثالث را در تامین سرمایه سهیم کنند.
6. شرکت مختلط غیر سهامی
این شرکت ترکیبی است از شرکت تضامنی و شرکت با مسئولیت محدود؛ با این توضیح که یک یا چند نفر از شرکا در قبال اشخاص ثالث دارای مسئولیت تضامنیاند و عدهای دیگر از شرکاء، مسئولیتشان محدود به آورده آنهاست.
در حقوق فرانسه فقط شرکای اخیر تاجر نیستند، اما در حقوق ما هیچ یک از شرکای این شرکت، چه ضامن و چه غیر ضامن تاجر تلقی نمیشوند. به علاوه شرکای غیر ضامن به عنوان شریک نه حق اداره کردن شرکت را دارند و نه اداره امور شرکت از وظایف آنان به شمار میرود.
7. شرکت مختلف سهامی
این نوع شرکت ترکیبی است از شرکت تضامنی و سهامی خاص.
به این ترتیب که یک یا چند نفر از شرکا در قبال اشخاص ثالث دارای مسئولیت تضامنیاند و عده دیگر که از آنها به سهامدار تعبیر میشود، مسئولیتشان محدود به آورده آنها است.
تفاوت این نوع شرکت با شرکت مختلط غیر سهامی در این است که سرمایه شرکت به سهام تقسیم شده است و شرکای سهامدار حق مدیریت بر شرکت را ندارند و مدیریت شرکت فقط به شرکای ضامن مربوط میشود.
8. شرکت تعاونی تولید و مصرف
شرکت های تعاونی الزاماً شرکت تجاری نیستند بلکه اگر موضوع آن تجاری نباشد، شرکت تجاری محسوب نمیشوند. این شرکت ها انحصاراَ تابع قانون بخش تعاونی (مصوب 1370) هستند و تنها تصفیه آنها تابع مقررات تصفیه در قانون تجارت است. (تبصره 1 ماده 54 قانون 1370)
قانون 1370 شرکت تعاونی را تعریف نکرده است ولی از مجموع مقررات این قانون، به ویژه از ماده یک آن چنین استنباط میشود که قانون گذار از روح قانون شرکتهای تعاونی مصوب 1350 دور نشده است. در واقع شرکت تعاونی را هنوز هم میتوان شرکتی تلقی کرد که اشخاص به منظور رفع نیازمندیهای مشترک و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی خود از طریق خودیاری و کمک متقابل تشکیل میدهند، هدفی که قبلاَ در ماده 2 قانون شرکتهای تعاونی 1350 پیشبینی شده بود و با طبیعت شرکتهای تعاونی موضوع قانون تجارت نیز تطبیق میکرد.
در این شرکتها فعالیت اشخاص عضو، عمده سرمایه شرکت را تشکیل میدهد. حتی در قانون جدید بر کار اعضا بیشتر از گذشته تاکید شده است؛ چه تنها اشخاصی میتوانند عضو شرکت تعاونی شوند که از اشخاص حقیقی باشند. مع ذلک به منظور تشویق اشخاصی که تخصص و حرفهای دارند و سرمایه در اختیار ندارند، قانون تسهیلات بیشماری در نظر گرفته است که توسط دولت یا بانکها ممکن است به شرکتهای تعاونی اعطا شود.
9. شرکت دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان شرکتهایی هستند که میتوانند از طریق فروش فناوری (خدمات) به درآمد و سود برسند.
عموما برای ثبت شرکت دانش بنیان، شرکت سهامی خاص مناسب تر است. اعضای شرکت دانش بنیان میبایست بدین گونه چیده شوند: حداقل دو نفر از اعضای هیئت مدیره باید مدرک کارشناسی ارشد به بالا و یا اختراعی ثبت شده داشته باشند و یا عضو هیئت علمی دانشگاه باشند. شرکت دانش بنیان معاف از پرداخت مالیات ، عوارض و گمرک به مدت 15 سال می باشد.
اهداف شرکت دانش بنیان جذب و تبدیل ایده ها به محصول و مشاغل پایدار، تجاری سازی یافته های پژوهشی و تحقیقاتی، حمایت و هدایت در جهت سودآوری و تولید فناوری های برتر است.
شرکتهای مدنی
شرکت مدنی، شرکتی است که به موجب قرارداد بین دو یا چند نفر برای کسب درآمد از طریق فعالیت مشترک کسب و کار تشکیل میشود.
شرکت مدنی ممکن است برای کسبوکار یا خرید و فروش یا پیشهوری و انجام حرفه و صنعتی به وجود آمده باشد.
شرکت مدنی تابع مقررات قانون مدنی درباره حرفه و صنعت به وجود آمده است.
در شرکت مدنی، هر یک از شرکاء در نفع و ضرر سهیم میباشند. مگر این که برای یک یا چند نفر از آنها سهم زیادتری منظور شده باشد.
طرز اداره شرکت، طبق شرایط مقرر بین شرکاء خواهد بود. شریکی که به اداره کردن شرکت ماذون شده است، می تواند هر عملی را که لازم این امر است، انجام دهد و مسئول خسارات حاصله از اعمال خود نیست. مگر اینکه مرتکب تقصیر یا غفلت و اهمال شده باشد.
اگر اداره کردن شرکت، به عهده شرکاء متعدد باشد، به نحوی که هر یک به طور استقلال، ماذون در اقدام باشد، هر یک از آنها میتواند منفرداَ به اعمالی که برای این امر لازم است، مبادرت نماید.
اگر بین شرکاء مقرر شده باشد که یکی از مدیران نمیتواند بدون دیگری اقدام کند، مدیری که به تنهایی اقدام کرده باشد، در صورت عدم تنفیذ شرکای دیگر، در مقابل شرکاء ضامن خواهد بود؛ اگر چه برای ماذونین دیگر، امکان برای مداخله در امر اداره کردن، موجود نبوده باشد. شریکی که بدون اذن یا در خارج از حدود اذن، تصرف در اعمال شرکت نماید، ضامن است.
شریکی که اموال شرکت در اختیار اوست در حکم امین است و ضامن تلف و نقص آن نمیشود، مگر اینکه مرتکب تقصیر یا غفلت و اهمال شود. اگر برای شرکت در ضمن عقد لازمی مدت معین شده باشد، هیچ یک از شرکاء نمیتواند قبل از انقضای مدت از شرکت خارج شود.
مشخصههای شرکت مدنی
مشخصههای شرکت مدنی را میتوان به ترتیب ذیل خلاصه کرد:
⬤ شرکت مدنی شخص حقوقی محسوب نمیشود. زیرا شرکتهایی که طبق قانون تجارت تشکیل و به ثبت داده شده باشند، شخصیت حقوقی دارند و شرکت مدنی چنین نیست.
⬤ شرکت مدنی تابعیت و اقامتگاه ندارد. زیرا علاوه بر اشخاص حقیقی یعنی افراد انسانی، اشخاص حقوقی میتوانند دارای تابعیت و اقامتگاه باشند و شرکت مدنی، همان طور که فوقاَ اشاره شد، شخص حقوقی به شمار نمیآید.
⬤ معاملاتی که شرکت مدنی انجام میدهد، معاملات تجاری محسوب نمیشود، زیرا طبق قانون تجارت، معاملات شرکتهای تجاری است که تجاری محسوب میگردد و شرکت مدنی، از شرکتهای تجاری نیست.
⬤ در صورتی که مدت تعیین نشده باشد، شرکت مدنی به تقاضای هر یک از شرکاء، از بین میرود و در مورد آن مقررات مربوط به تصفیه و ورشکستگی قابل اجرا نیست.
⬤ در شرکت مدنی، شرکاء جمیعاَ نمایندگی آن را به عهده دارند.
⬤ شرکت مدنی میتواند رسمیت قانونی داشته باشد و آن در صورتی است که برای شرکت، نامه رسمی در دفتر اسناد رسمی تنظیم گردد. اما تنظیم نامه رسمی به هیچ وجه موجب نمیشود که شرکت مدنی دارای شخصیت حقوقی باشد. اضافه میشود که ماده 34 نظام نامه مربوط در این زمینه میگوید: شرکتهای منعقد بین کسبه جزء که اطلاق تاجر به آنها نمیشود، در اعداد شرکتهای تجاری نبوده و به عنوان قرارداد، مطابق مقررات قانون ثبت اسناد، در دفاتر اسناد رسمی باید به ثبت برسند.
مزایا و معایب ثبت شرکت در ایران چیست و اصلا چرا باید شرکت ثبت کنیم ؟
در قسمت قبل به این مسئله اشاره نمودیم که دو شریک با هم کاسبی را اداره میکنند ولی کاسبی آنها رسمی نمیباشد، حال این سوال پیش میآید که رسمی نبودن یک فعالیت اقتصادی به چه معناست؟
اولین مسالهای که در هر شراکتی که امکان دارد به وجود آید، تقسیم سود بین شرکا است که در اکثر مواقع به درستی انجام نمیپذیرد، حال اگر آن 2 نفر در اول کارشان شرکتی را به ثبت رسانیده بودند، به علت اینکه همه مسائل هنگام ثبت شرکت و تنظیم اوراق اداری در اساسنامه و شرکت نامه ذکر میشود، حال موقع تقسیم سود به مشکل نمیخوردند و میتوانستند با سند و مدرک از حق خود دفاع کنند.
یکی دیگر از مزیتهای ثبت شرکت این است که جلوه حقوقی، قانونی و رسمی به کسبوکارتان میبخشد، مثلا فرض کنید که موقعیتای برایتان پیش آمده و میتوانید با مجموعهای دولتی یا خصوصی وارد مذاکره شوید و قراردادی را منعقد نمایید، سپس از شما میپرسند که شما کیستید یا اسم شرکتتان چیست؟ در صورتی که شرکتی نداشته باشید، چه میخواهید بگویید؟ میخواهید خود را با نام کوچکتان معرفی کنید؟
همانطور که میدانید، این روزها شرکتها به سختی با اشخاص حقیقی (اشخاص حقیقی یعنی افراد) وارد مذاکره تجاری میشوند و بزرگترین دلیلی که شرکتها با اشخاص حقیقی کار نمیکنند این است که نمیتوانند به راحتی به آنها اعتماد کنند و کار را به یک شخص بسپارند یا خیالشان از این بابت نارحت است که کسی غیر از آن شخصی حقیقی وجود ندارد که مسئولیت کار را بر عهده بگیرد.
و مزایای بسیار دیگری که در این نوشته نمی گنجد (ولی با تماس با کارشناسان هلدینگ بینالمللی جوان به طور کامل میتوانید به صورت رایگان مشاوره یگیرید) . حال کمی هم راجع به معایب ثبت شرکت صحبت کنیم.
البته در ابتدا بگوییم که مسائلی که از نظر ما مطرح می شوند عیب نیستند و بیشتر جنبه قانونی دارند تا عیب!
از جمله کارهایی که پس از ثبت شرکت باید انجام دهید، معرفی شرکت خود به سازمان امور مالیاتی و دارایی (ترسناک ترین قسمتی که خیلی ها به آن فکر می کنند) و پلمپ دفاتر مالیاتیتان به طور سالانه میباشد.
پس از ثبت شرکت و مجموعه خود میبایست شرکت خود را به سازمان دارایی معرفی کنید و سالانه شرحی از عملکرد خرید و فروش شرکت خود به آن اداره ارائه دهید و نسبت به سود خالصی که در سال برایتان میماند، درصدی را به عنوان مالیات عملکرد به سازمان مالیاتی و دارایی بپردازید (که این قضیه اصلا هم ترسناک نیست)
مراحل ثبت شرکت چگونه است ؟
مراحل ثبت شرکت نیز مانند بقیه کارهای اداری که این روزها انجام میدهیم پیچدگیهایی دارد که به آن میپردازیم.
در ایام نه چندان دور (مثلا 5 سال پیش) اگر شخصی میخواست شرکتی ثبت کند، میبایست به سازمان ثبت شرکتهای استان خود مراجعه مینمود، فرمهای ثبت شرکت را دریافت میکرد و پس از تکمیل فرمها و فراهم کردن مدارک مورد نیاز آن را تسلیم اداره و پس پرداخت هزینههای قانونی ثبت شرکت، منتظر میماند تا مراحل ثبت شرکت یکی پس از دیگری توسط اداره انجام شود تا در نهایت شرکت به ثبت برسد.
ولی این روزها مسائل کمی سادهتر شده است ولی هنوز پیچیدگیهای خاص خود را دارد. این روزها نیز مانند گذشته شما نیز میتوانید اقدام به ثبت شرکت خود نمایید ولی پیشنهاد دوستانه ما این است که این کار را نکنید!
چرا؟ چون به زمانی که میگذارید و آزمون و خطاهایی که انجام میدهید و هزینههای قانونی که به خاطر آزمون و خطاهایتان چندباره پرداخت میکنید نمیارزد. یعنی اگر تمام این هزینههای زمانی و مالی و روحی را پرداخت میکنید، در آخر جمع کنید، به خود میگویید، کاش از اول ثبت شرکت خود را به یک موسسه معتبر ثبتی سپرده بودم و این همه اذیت نمیشدم.
هزینه های ثبت شرکت چقدر میباشد؟
هزینههای ثبت شرکت نسب به شرکتی که قصد ثبت آن را دارید میتواند بسیار متفاوت باشد، زیرا به نسب نوع شرکتی که میخواهید ثبت کنید (مثلا شرکت مسئولیت محدود یا سهامی خاص یا حتی سهامی عام) هزینههای قانونی که میبایست پرداخت کنید، هزینه تمبرهای ثبتی یا مالیاتی میتواند بسیار متفاوت باشد، لذا پیشنهاد میکنیم، فرمی را که در این قسمت صفحه هست را تکمیل بفرمایید، تا هزینه نهایی ثبت شرکتتان توسط کارشناسان ثبتی بررسی و به شما اعلام گردد.
پس از اینکه اطلاعات لازم در مورد ثبت شرکت و مراحل آن را از این صفحه کسب کردید و تصمیم لازم را در مورد اینکه میخواهید چه شرکتی را ثبت نمایید اتخاذ کردید، مهمترین مساله ای که پیش میآید، اطلاع از هزینههای ثبت شرکت است تا بتوانید در مورد هزینهها و دیگر مسائل تصمیمگیری نمایید.
البته به این نکته نیز توجه داشته باشید معیارهای زیادی در تعیین هزینه ثبت شرکت دخیل است. مثلا اگر شرکتتان کوچک باشد، هزینه روزنامه رسمی یک قیمت است، اگر شرکتتان بزرگ باشد، هزینه روزنامه رسمی گرانتر خواهد شد.
نه تنها روزنامه رسمی بلکه هزینههای دیگر نظیر وکیل، آگهیهای ثبتی، واریزیهای قانونی و … نیز نسب به نوع شرکت، تعداد اعضا، موضوعات شرکت و … متغیر و متفاوت خواهد بود.
لذا به جهت اینکه از هزینه های دقیق اطلاع پیدا کنید میبایست یا خودتان همه هزینه ها را محاسبه کنید و هزینه نهایی را بدست آورید یا از طریق فرم زیر مشخصات خود را همراه با شرکتی که در نظر دارید ثبت نمایید، ارسال نموده و کارشناسان ثبتی هلدینگ بینالمللی جوان طی 24 ساعت کاری، مشخصات شما را به دقت بررسی کرده و با شما تماس گرفته، همه جوانب را در نظر گرفته و آن را به شما اعلام مینمایند.
لطفا در فرم زیر نیز مشخصات تماس خود را به درستی وارد نمایید، زیرا کارشناسان ما از این طریق با شما در تماس خواهند بود.
در آخر لازم به ذکر است که استعلام، ارزیابی و بررسی اطلاعات شما و تخمین هزینه ثبتی شرکت تان کاملا رایگان انجام خواهد شد و هیچ هزینه های در این مورد از شما دریافت نخواهد شد.
چه نامی برای شرکتمان انتخاب کنیم؟
اتتخاب نام شرکت نیز کمی قلق خاص خود را دارد. چون نام شرکت شما میبایست توسط اداره ثبت شرکتها تایید گردد، اداره ثبت شرکتها نام درخواستی شما را با بقیه شرکتهای موجود بررسی میکند که نام مشابه شرکت دیگری را انتخاب نکرده باشید.
شما میتوانید نام مورد نظر خود را در فرم بالا وارد کنید تا کارشناسان استعلام نام پس از بررسی نام های پیشنهادی به شما اعلام کنند که نام های مد نظر شما قابل ثبت است یا خیر.
روند ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتها
لازم به تذکر است که امر تعیین نام، فقط در تهران انجام میشود و شرکتهایی که در سایر شهرها ثبت میشوند نیز جهت تعیین نام به تهران معرفی میشوند. در صورت کامل بودن مدارک تقدیمی، کارشناس ادارهی ثبت شرکتها اقدام به تهیهی پیشنویس آگهی ثبت نموده و به متقاضیان ثبت یا یکی از شرکا یا وکیل رسمی شرکت تحویل میشود.
جهت تعیین حقالدرج آگهی باید به «نمایندگی روابط عمومی» مراجعه کرد. لازم به ذکر است درصورتیکه کارشناس اداره، موضوع شرکت را نیازمند کسب مجوز از مرجع خاصی بداند از مرجع مزبور، استعلام مینماید. سپس متقاضی باید مبلغی که بابت حقالثبت و حقالدرج آگهی، معین میشود؛ به بانک و حساب تعیینشده، واریز کند و پس از آن فیش پرداخت حقالثبت و حق آگهی را به «واحد حسابداری» اداره، تحویل و واحد مذکور، این امر را در ذیل برگهی تقاضانامه، درج میکند و بعد مدارک به «واحد ثبت تأسیس و تغییرات» ادارهی ثبت شرکتها تحویل و شرکت، ثبت میشود و امضایی دال بر «برابر بودن ثبت با سند» از شرکا یا وکیل رسمی شرکت، اخذ میگردد. سپس دو نسخه آگهی به امضای رئیس اداره رسیده و یک نسخه از تمامی مدارک در پروندهی شرکت، ضبط و نسخهی دوم جهت نگهداری در شرکت به متقاضی داده میشود و این سند «سند ثبت شرکت» است، که این موارد توسط وکیل پرونده انجام میشود.
در نهایت، متقاضی، باید یک نسخه از آگهی را به «واحد روابط عمومی» مستقر در ادارهی کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی و نسخهی دیگر را به دفتر یک روزنامهی رسمی جمهوری اسلامی ایران واقع در تهران، تسلیم کند. با توجه به مادهی 6 نظامنامهی قانون تجارت وزارت عدلیه و مادهی 197 قانون تجارت در ظرف مدت یک ماه از تاریخ ثبت شرکت، باید خلاصهی شرکتنامه و منضمات آن، توسط ادارهی ثبت در روزنامهی رسمی جمهوری اسلامی ایران و یکی از جراید کثیرالانتشار مرکز اصلی شرکت به خرج خود شرکت، منتشر شود.
تذکر 1: اظهارنامهی ثبت شرکت از اوراق بهادار بوده که باید از ادارهی ثبت شرکتها تهیه شود. برای دریافت اظهارنامهی مزبور باید تقاضانامهای دایر بر قصد تأسیس شرکت، تنظیم شود.
تذکر 2: شرکتنامهی مذکور باید به صورت رسمی باشد. شرکتنامه نیز حاوی اطلاعات مذکور در فرم تقاضانامه است. به موجب مادهی 5 قانون طرح اصلاحی آییننامهی ثبت شرکتها مصوب شهریور ماه 1340، ادارهی ثبت شرکتها در تهران و دوایر ثبت شرکتها در شهرستانها، در ثبت شرکتنامه، قائممقام دفترخانههای اسناد رسمی هستند و از اینرو برای تنظیم شرکتنامهی رسمی، نیاز به مراجعه به دفترخانهی اسناد رسمی نیست.
تذکر 3: در صورتجلسهی مذکور، نکات ذیل درج میگردد: زمان تشکیل جلسه، تصریح به اینکه اساسنامه، اظهارنامه و شرکتنامه به تصویب و امضای کلیهی شرکای شرکت رسیده است؛ تعیین و تصریح اعضای هیأت مدیره و مدت مدیریت آنها، تعیینِ دارندگانِ حق امضای اسناد تعهدآور شرکت، تصریح به اینکه اعضای مدیر با امضای صورتجلسهی مذکور، قبول سِمت مینمایند؛ تصریح به مبلغ سرمایهی شرکت و پرداخت آن از طرف کلیهی شرکا و تحویل آن توسط مدیرعامل و اقرار مدیرعامل به وصول سرمایهی شرکت، تعیین شخصی برای انجام کارهای لازم برای ثبت شرکت.
سخن آخر
در این مقاله از سایت هلدینگ بینالمللی جوان سعی ما بر این بوده که شما را با انواع شرکتهای قابل ثبت آشنا کرده باشیم تا شما بتوانید به درستی نوع شرکتی که میخواهید ثبت کنید را تشخیص دهید.
در انتها اگر سوالی برای شما پیش آمد میتوانید از طریق فرم زیر درخواست مشاوره دهید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.
سئوالات متداول